Licentieovereenkomst voor fotografen

Licentieovereenkomst voor fotografen

35.00 50.00

Als iemand jouw foto wil gebruiken voor bijvoorbeeld zijn eigen website, een reclamefolder, een Instagramcampagne, een t-shirtprint dan kun je daar een vergoeding voor vragen.

sale
Add To Cart
 
licentie fotograaf invul.PNG
 
 

Voor wie:

Iedereen is weleens een fotograaf, de een wat meer dan de ander. Foto’s zijn auteursrechtelijk beschermde werken, dat betekent dat jij bepaalt wat er met jouw foto’s gedaan mag worden.

In welke situatie:

Om misverstanden te voorkomen is het verstandig om te werken met een licentieovereenkomst. In deze overeenkomst regel je o.a. de hoogte van de vergoeding en de beperkingen betreffende het gebruik. De hoogte van de vergoeding hangt namelijk voor een groot deel af van de reikwijdte van het gebruik. Mag de gebruiker de foto voor alle doeleinden gebruiken voor een onbepaalde tijd? Dan vraag je daar natuurlijk meer voor dan wanneer de gebruiker de foto alleen op folders mag printen die alleen in Nederland verspreid worden. Bespreek duidelijk waar de gebruiker de foto voor wil gebruiken. 

Zet een licentie altijd op papier. Alleen op deze wijze is het duidelijk wat er is afgesproken.

Wat moet er in een licentieovereenkomst staan?

Maak allereerst duidelijk om welk fotomateriaal het gaat. Voeg een kopie van het materiaal toe als bijlage aan deze overeenkomst.

Vervolgens spreek je af wie het fotomateriaal mag gebruiken en onder welke voorwaarden. Is het gebruik bijvoorbeeld beperkt tot een bepaalde periode, een bepaald aantal landen, een oplage, een aantal media? Door dit te bepalen kun je de licentie zo breed of smal maken als je wilt/nodig is.

Aan de slag?

Betalen kan via een digitale factuur (2-3 werkdagen). Na betaling ontvang je van ons secretariaat binnen 1-2 werkdagen een Word versie van het contract. Daar kun je zelf mee werken; vul de blanco velden in, sla het document op als PDF en verzenden maar. Simpel, gemakkelijk en direct!

De kosten bedragen 35 euro.