Licentieovereenkomst voor ontwerpers

Licentieovereenkomst voor ontwerpers

35.00 50.00

Je wordt als ontwerper (licentiegever) benaderd door een persoon of bedrijf (licentienemer) die jouw ontwerp wil gebruiken voor zijn onderneming. Op dit ontwerp rust een auteursrecht.

Met een licentie geef je de licentienemer toestemming om het ontwerp op een bepaalde manier te gebruiken. Er wordt een gebruiksrecht verleend voor een bepaald soort gebruik, een bepaalde periode en een bepaald gebied. Het auteursrecht blijft in handen van jou als ontwerper, anders dan wanneer je je auteursrechten overdraagt. Het is belangrijk duidelijke afspraken te maken over de manier waarop het ontwerp gebruikt mag worden en die afspraken schriftelijk vast te leggen.

sale
Add To Cart
 
licentie ontwerp invul.PNG
 
 

Voor wie:

Dit betreft een Licentieovereenkomst voor ontwerpers. Of het nu gaat om communicatie-, product-, ruimtelijke-, grafische-, textiel ontwerpen, de meeste ontwerpen zullen onder de bescherming van de Auteurswet vallen, ook wanneer deze nog niet definitief is. Het auteursrecht geldt voor alle soorten media waarmee het ontwerp is gemaakt: denk aan drukwerk, 3D, digitaal. Ook het toepassingsgebied maakt voor het Auteursrecht niet uit (zorg, cultuur, onderwijs, architectuur, etc.).

In welke situatie:

Er bestaat een groot verschil tussen een exclusieve en een niet-exclusieve licentie. Bij een exclusieve licentie is alleen de licentienemer bevoegd om het werk te gebruiken. Dit is bijv. gebruikelijk in het geval van een uitgever die een roman van een schrijver uitgeeft. Bij een niet-exclusieve licentie mag de auteursrechthebbende ook aan anderen een licentie verlenen voor het gebruik van het werk.

Voor het verlenen van een exclusieve licentie is een onderhandse akte vereist op grond van de wet. Dit is een ondertekend geschrift, dat bestemd is om tot bewijs te dienen (zoals de door Creative Contracts aangeboden licentieovereenkomst).

Een niet-exclusieve licentie kun je opstellen zoals je dat zelf wil (zowel mondeling als schriftelijk). Ons advies: zet een licentie altijd op papier. Op deze wijze is het voor beide partijen duidelijk wat er is afgesproken. Mondelinge afspraken zijn moeilijk te bewijzen. Wij hebben een licentieovereenkomst opgesteld waarin jouw belangen als maker worden beschermd.

Wat moet er in een licentieovereenkomst staan?

Allereerst spreek je af wie het ontwerp mag gebruiken. Vervolgens bepaal je voor welke periode, in welke landen, in welke oplage, op welke media het ontwerp door licentienemer gebruikt mag worden. Hiermee kun je de licentie zo breed of smal maken als je wilt/nodig is.

Aan de slag?

Betalen kan via een digitale factuur (2-3 werkdagen). Na betaling ontvang je van ons secretariaat binnen 1-2 werkdagen een Word versie van het contract. Daar kun je zelf mee werken; vul de blanco velden in, sla het document op als PDF en verzenden maar. Simpel, gemakkelijk en direct!

De kosten bedragen 35 euro.