Sommatiebrief voor fotografen

Sommatiebrief voor fotografen

35.00 50.00

Als fotograaf word je beschermd door de Auteurswet. Dit auteursrecht ontstaat automatisch, je hoeft dus niet aan formaliteiten te voldoen. Jij bepaalt wat er met je fotografiewerk gebeurt. Voor elke vorm van verspreiding of aanpassing door een ander, dien jij toestemming te geven*. Je mag hiervoor ook een vergoeding vragen.

sale
Add To Cart
 
sommatie fotografen invul.PNG
 
 

Voor wie:

Iedereen is weleens een fotograaf, de een wat meer dan de ander. Foto’s zijn auteursrechtelijk beschermde werken, dat betekent dat jij bepaalt wat er met jouw foto’s gedaan mag worden.

Wanneer is sprake van inbreuk en wat kun je hiertegen doen?

Wat als iemand je foto’s gebruikt zonder jouw toestemming? Of wat als iemand jouw foto’s gebruikt op een andere wijze dan afgesproken? Dan is er sprake van een inbreuk op jouw auteursrechten. In dat geval stuur je een sommatiebrief om verdere verspreiding van het werk te stoppen en je schade vergoed te krijgen. Als je je tekortgedaan voelt, dan lopen de emoties hoog op en heb je vaak niet meer helder voor ogen wat je precies wilt. Het is om die reden verstandig om niet meteen te bellen of mailen naar de betreffende partij. Met een sommatiebrief leg je een claim op de inbreukmakende partij. Deze claim heeft een verlammend effect. Het maakt het onaantrekkelijk voor de ander om jouw werk te blijven gebruiken.

Om (grote) conflicten te voorkomen en uiteindelijk te krijgen waar je recht hebt, volg je de volgende stappen.

  • Ben je gerechtigd om op te treden tegen de inbreuk? Rust het auteursrecht bij jou of bijvoorbeeld je werkgever?

  • Check of er geen sprake is van een uitzondering op je auteursrecht (zoals het citaatrecht of omdat de content embed is (kijk in de broncode of het werk is geüpload door de gebruiker zelf of dat het is embed (en waar vandaan) Zie onderstaande aandachtspunterpunten met meer informatie uitzonderingen*.

  • Verzamel bewijs van de inbreuk: maak screenshots of foto’s (inclusief de datum); hiermee voorkom je dat de inbreukmaker het bewijs verwijderd, waardoor jij de inbreuk niet meer kunt aantonen. Verzamel het bewijs dus altijd voordat je de sommatiebrief stuurt.

o   Online inbreuk: maak zoveel mogelijk screenshots, inclusief de datum.

o   Offline inbreuk: denk aan krant- of tijdschrift publicatie: maak hier een kopie van.

  • Bepaal je schade: bijvoorbeeld; wat is je gebruikelijke (licentie)vergoeding?

  • Wat wil je precies met de sommatiebrief bereiken? Wil je dat de inbreuk stopt of wil je juist een overeenkomst aangaan met de inbreukmaker; dit kan wellicht meer opleveren dan een schadevergoeding. Om die reden is het ook verstandig niet vooraf te bellen of mailen. De emoties lopen in dit geval snel hoog op en wellicht bereik je dan niet wat je had willen bereiken.

  • Stuur deze sommatiebrief aangetekend en per mail.

Aan de slag?

Betalen kan via een digitale factuur (2-3 werkdagen). Na betaling ontvang je van ons secretariaat binnen 1-2 werkdagen een Word versie van het contract. Daar kun je zelf mee werken; vul de blanco velden in, sla het document op als PDF en verzenden maar. Simpel, gemakkelijk en direct!

De kosten bedragen 35 euro.