Sommatiebrief voor illustrators

Sommatiebrief voor illustrators

35.00 50.00

Illustraties zijn auteursrechtelijk beschermde werken. Jij bepaalt wat er met jouw werk gebeurt. Indien iemand jouw werk wil gebruiken, dan dien jij hiervoor toestemming te geven.

sale
Add To Cart
 
sommatie illustrators invul.PNG
 
 

Voor wie:

Illustrators.

Wanneer is sprake van inbreuk en wat kun je hiertegen doen?

Als jouw illustratie wordt gebruikt zonder jouw toestemming, dan wordt inbreuk op het auteursrecht gemaakt. Je lijdt dan schade vanwege gederfde inkomsten. In dat geval stuur je een sommatiebrief om de inbreuk te stoppen en je schade vergoed te krijgen. Als je je tekortgedaan voelt, dan lopen de emoties hoog op en heb je vaak niet meer helder voor ogen wat je precies wilt. Het is om die reden verstandig om niet meteen te bellen of mailen naar de betreffende partij. Met een sommatiebrief leg je een claim op de inbreukmakende partij. Deze claim heeft een verlammend effect. Het maakt het onaantrekkelijk voor de ander om jouw werk te blijven gebruiken.

Om (grote) conflicten te voorkomen en uiteindelijk te krijgen waar je recht hebt, volg je de volgende stappen.

  • Ben je gerechtigd om op te treden tegen de inbreuk? Of is dat bijvoorbeeld de uitgever van het boek waarin jouw illustraties zijn gepubliceerd? Kijk daarvoor in de licentieovereenkomst die je met je uitgever hebt gesloten. Indien je je illustraties zelf uitgeeft, is hiervan geen sprake.

  • Verzamel bewijs van de inbreuk: maak screenshots of foto’s (inclusief de datum); hiermee voorkom je dat de inbreukmaker het bewijs verwijderd, waardoor jij de inbreuk niet meer kunt aantonen. Verzamel het bewijs dus altijd voordat je de sommatiebrief stuurt.

  • Bepaal je schade: bijvoorbeeld; wat is je gebruikelijke (licentie)vergoeding?

  • Wat wil je precies met de sommatiebrief bereiken? Wil je dat de inbreuk stopt of wil je juist een overeenkomst aangaan met de inbreukmaker; dit kan wellicht meer opleveren dan een schadevergoeding. Om die reden is het ook verstandig niet vooraf te bellen of mailen. De emoties lopen in dit geval snel hoog op en wellicht kom je er dan minder goed vanaf.

  • Indien van toepassing: stel de uitgever van het boek (waarin jouw illustraties zijn gepubliceerd) op de hoogte van de inbreuk en van de door jouw ondernomen actie.

  • Stuur deze sommatiebrief aangetekend en per mail.

Aan de slag?

Betalen kan via een digitale factuur (2-3 werkdagen). Na betaling ontvang je van ons secretariaat binnen 1-2 werkdagen een Word versie van het contract. Daar kun je zelf mee werken; vul de blanco velden in, sla het document op als PDF en verzenden maar. Simpel, gemakkelijk en direct!

De kosten bedragen 35 euro.