Sommatiebrief voor ontwerpers (namaak)

Sommatiebrief voor ontwerpers (namaak)

35.00 50.00

Wordt jouw product(ontwerp) nagemaakt door een andere partij die hiervoor geen toestemming heeft? Gebruik dan deze sommatiebrief.

Wordt jouw ontwerp afgebeeld op bijvoorbeeld een website, tijdschriften, kranten, etc. waarvoor jij geen toestemming hebt verleend (en ontbreekt bijvoorbeeld naamsvermelding), gebruik dan onze andere sommatiebrief: Sommatiebrief voor ontwerpers (publicatie)

sale
Add To Cart
 
sommatie ontwerp namaak invul.PNG
 
 

Voor wie:

Ontwerpers, grafisch ontwerpers, designers.

Wanneer is sprake van inbreuk en wat kun je hiertegen doen?

Als (product)ontwerper wordt je beschermd door de Auteurswet. Dit auteursrecht ontstaat automatisch, je hoeft dus niet aan formaliteiten te voldoen. Jij bepaalt wat er met jouw ontwerp/product gebeurt. Indien iemand jouw ontwerp wil gebruiken, dan dien jij hiervoor toestemming te geven. Je mag hiervoor ook een vergoeding vragen.

Wat als iemand je ontwerp gebruikt zonder jouw toestemming? Of als iemand jouw ontwerp aanpast of op een andere wijze gebruikt dan je bent overeengekomen? Of wat als iemand jouw product namaakt? Dan is er sprake van een inbreuk op jouw auteursrechten. In dat geval stuur je een sommatiebrief om de inbreuk te stoppen en je schade vergoed te krijgen. Als je je tekortgedaan voelt, dan lopen de emoties hoog op en heb je vaak niet meer helder voor ogen wat je precies wilt. Het is om die reden verstandig om niet meteen te bellen of mailen naar de betreffende partij. Met een sommatiebrief leg je een claim op de inbreukmakende partij. Deze claim heeft een verlammend effect. Het maakt het onaantrekkelijk voor de ander om jouw werk te blijven gebruiken. Wordt jouw product(ontwerp) nagemaakt door een andere partij die hiervoor geen toestemming heeft, gebruik dan deze sommatiebrief.

Om (grote) conflicten te voorkomen en uiteindelijk te krijgen waar je recht hebt, volg je de volgende stappen.

  • Ben je gerechtigd om op te treden tegen de inbreuk? Rust het auteursrecht bij jouw of bijvoorbeeld je werkgever?

  • Verzamel bewijs van de inbreuk: maak screenshots of foto’s (inclusief de datum); hiermee voorkom je dat de inbreukmaker het bewijs verwijderd, waardoor jij de inbreuk niet meer kunt aantonen. Verzamel het bewijs dus altijd voordat je de sommatiebrief stuurt.

    • Online inbreuk: maak zoveel mogelijk screenshots, inclusief de datum.

    • Offline inbreuk: denk aan krant- of tijdschrift publicatie: maak hier een kopie van.

Wordt je product nagemaakt? Dan is het handig om het namaakproduct aan te schaffen of maak foto’s van het product in de winkel.

  • Bepaal je schade: bijvoorbeeld; wat is je gebruikelijke (licentie)vergoeding? Dit kan ook afhangen van de grootte van de inbreukmakende partij: wanneer een groot bedrijf veel van jouw werken verkoopt, dan is het aannemelijk dat deze vergoeding respectievelijk hoger ligt.

  • Wat wil je precies met de sommatiebrief bereiken? Wil je dat de inbreuk stopt of wil je juist een overeenkomst aangaan met de inbreukmaker; dit kan wellicht meer opleveren dan een schadevergoeding. Om die reden is het ook verstandig niet vooraf te bellen of mailen. De emoties lopen in dit geval snel hoog op en wellicht kom je er dan minder goed van af.

  • Stuur een sommatiebrief aangetekend en per mail.

Aan de slag?

Betalen kan via een digitale factuur (2-3 werkdagen). Na betaling ontvang je van ons secretariaat binnen 1-2 werkdagen een Word versie van het contract. Daar kun je zelf mee werken; vul de blanco velden in, sla het document op als PDF en verzenden maar. Simpel, gemakkelijk en direct!

De kosten bedragen 35 euro.